Husum Boldklub – BK Union (0-2)

Husum Boldklub 0 – 2 BK Union
Husumparken, Danmarksserien, lørdag d. 22. august 2020 kl. 14.15


Vinden for enden af Godthåbsvej var eftertrykkelig. Den stjal halvdelen af mit åndedræt og al lyd af rutevejledninger i mine hovedtelefoner.
Det var sært vejr. Det ene øjeblik mildt og sommerligt, det næste øjeblik kunne en sky med samme omfang som UFO’erne i ’Independence Day’ pludselig dukke op og suge samtlige farver ud af verden.

Denne lørdag eftermiddag havde jeg, og min alt andet end lydløse tohjulede, kurs mod Husumparken, hvor Husum Boldklub skulle tage imod gæsterne fra BK Union i Danmarksseriens 2. runde.

Jeg nærmede mig efterhånden, og efter at have brugt de obligatoriske 5-10 minutter på at være faret vild på tætvævede villaveje, fik jeg rundet det rigtige hjørne – og Husumparken åbenbarede sig for mig: grøn og venlig og vandret.

Det første, der mødte mine ører, var ganske vist lyden af Peter Belli der sang ”Bli’ væk fra vort kvarter”, men det lod jeg passere. Musikken skulle dog vise sig komplet at kidnappe min opmærksomhed adskillige gange, denne eftermiddag.

Klubhuset i Husum er en massiv hytte i lyst træ, og foran denne var der stablet en DJ-pult på benene. Til pulten var sluttet nogle højtalere som – udover at mene det seriøst – mere var vendt ind mod banen, hvor de to mandskaber løb og varmede op, end ud mod tilskuerne.

Spillerne kunne således få gang i cirkulationen til en spilleliste som var alt andet end énsporet. Umiddelbart efter Peter Bellis prægtige stikkelsbær af en stemme, blev vi trakteret med en pumpet, tysksproget sag som emmede af afterski og shots man kommer til at fortryde senere.

Jeg var i øvrigt langt fra den eneste tilstedeværnede som kunne nyde dagens soundtrack. Fremmødet var overordentligt pænt. Ned mod banen, på en græsskråning – som vi fluks udnævner til tribune – fandtes folk i alle aldre. På klapstole, på picnictæpper, på bagdele, på flade fodsåler, på må, på få, på stikkerne.
 
En flok unge i bundsolidt humør havde øjensynligt gang i et spontant Guinness-rekordforsøg, som gik på hvor massivt et bjerg af tomme øldåser, de kunne producere på et par timer. Repræsentanter for det grå guld tog billeder af træer og medbragt mad med deres iPads. Man fik en fornemmelse af at alle kendte hinanden, i én eller anden grad. Der findes så meget hjerte i disse klubber og foreninger.

DJ’en trådte på speederen. Vi fik omtrent ti sekunders ’Wake Me Up Before You Go-Go’, som herefter blev afløst af strygerbåren spændingsmusik, så pompøs at den almene gladiator og/eller viking nok ville have bedt om at få skruet en anelse ned for armbevægelserne, og så – BANG! – fyrværkeri og slanger af blå konfettistrimler, mens ”WHO LET THE DOGS OUT” blæste ud af PA-anlægget. Alt var skruet op på 11. Selv Queens ’We Will Rock You’ nåede lige at få kilet et par strofer ind, inden dommeren fløjtede kampen i gang.

Jeg var godt underholdt og enormt forvirret. Hvilket sansebombardement at få serveret i Danmarksserien.

Vinden havde også båret Unions stemningsfans, bevæbnet med tromme, til Husum. De leverede en fem mand høj, rumlende lydkulisse kampen igennem, og en standhaftig tinsoldat, som jeg for længst har besluttet må hedde Søren, marcherede vidunderligt højtideligt rundt ovre bag det ene mål med et stor rød- og hvidternet fane.

Dagens stadionspeaker/DJ nåede lige netop ikke at udtale sidste stavelse i sætningen ”Husk at opføre jer ordentligt”, før en gavtyv blandt hjemmeholdets tilhængere brølede ”Vi vil se blod!” med et skælmsk smil smurt ud i hele ansigtet.

Det kom ikke til blodsudgydelse, men der var solid intensitet indenfor kridtstregerne, i en overvejende lige kamp. Det slog gnister.
Og så blev bundproppen pludselig trukket ud af begivenhederne.

En bold blev høvlet et godt stykke ud fra banen, og trillede over på en nabo-plæne. En tilskuer gik efter bolden. Gik. Han havde al tid i verden. Samtlige markspillere, udskiftere, trænere, dommere, tilskuere og fugle i Husumparken stod nu med blikket rettet mod denne gut, som signalerede at han havde rygproblemer og derfor ikke havde i sinde at skynde sig. Der blev bjæffet lidt hist og her, men han lod sig ingenlunde stresse. Jeg blev fan på stedet.

Da kampen, efter lidt hjertemassage, havde genfundet sit gear, brød en Husumspiller flot igennem på højre flanke, men må derefter have ramt bolden med et rundboldbat af et skinneben. I hvert fald kom der ikke andet ud af chancen end en ballonbold, som sejlede i en flot bue ud over modsatte sidelinje. Det siges at ingen hørte den ramme jorden.
Min sidemand, som stod helt alene med sin øl, mumlede lavt ”Hvorfor gør du det dér?”.
 
En måge skræppede, nogen nøs og dommeren fløjtede til pause. Stadig 0-0.

Da anden halvleg blev fløjtet op, var ungersvendenes øldåsebjerg ikke blevet højere, men til gengæld langt mere omfangsrigt. Et par af ophavsmændene til bliksøen kom med lidt spredte tilråb undervejs. Det blev for en kort bemærkning til et lille studie i live-selvopdragelse, da en af disse gutter – i forbindelse med en frisparkssituation, som han ikke selv fik set – råbte:
– Var det 14’eren, den bø…kyllingerøv!?
En vigtig clearing på stregen.

Kampen forekom mig fortsat jævnbyrdig, men i omtrent det firsindstyvende minut var hjemmeholdets forsvar pludseligt så hullet, at de rødblusede gæster kunne brodere-spadsere sig igennem med bolden på tungespidsen og hænderne i lommen.

0-2 blev således kampens endelige resultat.
Det var naturligvis ikke hvad det talrige hjemmepublikum havde håbet på, men stemningen holdt et imponerende bundniveau, og da vinden blæste mig hjem gennem villavejslabyrinterne, følte jeg mig endnu en gang enormt taknemmelig for at der findes disse små lommer i verden.

Offentliggjort af Jonas Villumsen

I write things.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: